-----------------------------------------
Visit our weblog: www.SatuJutaIdea.com
-----------------------------------------

Sunday, November 30, 2008

Usahawan Cendawan Shiitake

"Kini, ramai menyedari bahawa cendawan sebenarnya satu tanaman industri yang berpotensi untuk menjana ekonomi."

Selain cendawan tiram kelabu yang popular sekarang, cendawan lain yang tidak kurang mendapat tempat di kalangan pengusaha tanaman tersebut ialah shiitake.

Buktinya, seorang doktor perubatan dan keluarganya berjaya mengusahakan tanaman tersebut di Gunung Jerai, Kedah sejak 1985 lagi.

Doktor perubatan terbabit, Dr Shirley Ooi,35, berkata, bapanya, Ooi Chooi Liang, adalah individu yang bertanggungjawab menggerakkan industri tanaman tersebut sedangkan pada masa itu, tidak ramai berminat dengan tanaman cendawan.

Mereka memulakan perusahaan tersebut dengan modal RM50,000 daripada simpanan sendiri. Ketika itu, sebagai permulaan bapa saya menanam 15 spesies cendawan termasuk cendawan brazil, butang dan oyster.

"Bagaimanapun, orang Malaysia tidak minat tanam cendawan ketika itu dan bapa saya hampir putus asa,"

Tidak lama selepas itu, bapanya mengambil keputusan untuk memberi tumpuan kepada spesies shiitake selain butang.

Selepas berkhidmat sebagai doktor di Kanada, Dr Shirley kembali ke tanah air untuk meneruskan projek tersebut bersama bapanya dan nasib mereka bertambah baik apabila salah seorang anggota keluarga mereka bersetuju melabur RM1 juta pada 2005.

Menurutnya, pengeluarannya hasil ladangnya kini mencecah 150 kilogram sehari dan ia banyak dipasarkan ke pasar raya-pasar raya besar.

Pada masa sama, beliau juga memanfaatkan media tanaman cendawan tersebut untuk menghasilkan baja kompos.

Baja tersebut digunakan untuk tanaman 25 jenis sayur-sayuran yang turut diusahakannya seperti brokoli di kawasan tersebut.

Selepas sekian lama, beliau bercadang mengembangkan perusahaan tersebut kepada bioteknologi berkaitan farmasutikal dengan memanfaatkan sebatian lentinan tersebut.

Kawasan ladang tersebut yang kini beroperasi atas nama syarikat AgroBio Future berkeluasan 10 ekar menjadi bukti kesungguhannya menceburi bidang pertanian selepas meninggalkan kerjaya sebagai doktor.

INFO:
- Berdasarkan statistik 2005, seorang penduduk negara ini makan hanya 324 gram setahun dengan keperluan sebanyak 8,424 tan setahun.
- Jabatan Pertanian menyasarkan penggunaan cendawan sebagai makanan sebanyak dua kilogram setahun.
- Cendawan shiitake lebih kejap daripada segi teksturnya, tidak renyuh, tidak berbau dan rasanya juga macam daging serta mempunyai nilai perubatan.

Sumber: Utusan Malaysia Online

Saturday, November 29, 2008

Kelas Memasak RFC Enterprise

"Walaupun premisnya itu baru berusia setahun jagung (mula dibuka pada Jun 2008), namun kini premisnya sudah mempunyai lebih 300 ahli, termasuklah dari Sabah, Sarawak dan Brunei, yang sama-sama minat dalam bidang masakan."

Satu kepercayaan yang sentiasa dipegang usahawan, Rohayati Ayub, yang juga merangkap tenaga pengajar yang sudah mencecah usia 45 tahun ini, setinggi mana kejayaan yang diraih pasti bermula dari langkah yang satu.

Kini, dia sudah boleh berbangga dengan pembukaan RFC Enterprise iaitu premis membekalkan bahan dan peralatan membuat kek, roti dan biskut yang terletak di Pusat Perniagaan Alma, Bukit Mertajam, Pulau Pinang.

Dengan bayaran yuran serendah RM10 untuk setiap kelas masakan, beliau turut meringankan tulang menganjurkan kelas memasak hasil usaha dan pengalaman yang dikutip beberapa tahun lalu.

Selain membekal bahan masakan, dia turut membuka kelas masakan yang boleh memuatkan kira-kira 50 pelajar sekali gus di tingkat satu premis yang sama.

Kelas berkenaan yang diadakan setiap hari Sabtu dan Ahad memberi peluang kepada para pelajar melihat demonstrasi memasak sesuatu jenis masakan secara terus selain teori yang diajar berdasarkan resipi yang disediakan.

Dengan pelan jangka panjang untuk menyediakan sebuah asrama kepada pelajar yang datang dari jauh, tidak mustahil premis milik Rohayati ini bakal menjadi kilang yang akan melahirkan golongan wanita yang kaya dengan ilmu orang dapur.

INFO:
- Antara masakan yang diajar termasuklah roti, kek, kuih tradisional, ais krim dan masakan barat.

Sumber: Kosmo! Online

Wau Lipat Wau Baling

"Lebih menyeronokkan apabila bapa dapat ke luar negara untuk mempromosi seni kraftangan itu, selain menyertai pertandingan di sana."

SETIAP kali menyertai pertandingan di luar negara, Kasmin Mirun, 64, bersama dua lagi anaknya Izani, 32 dan Izamzuri, 26, akan pening kepala kerana terpaksa berhadapan masalah saiz wau yang besar.

Bak kata pepatah - jauh perjalanan luas pandangan. Itu jugalah yang berlaku pada tiga beranak ini apabila kreativiti peserta luar negara yang menghasilkan wau moden yang boleh dipasang siap hanya dalam beberapa minit itu menarik perhatian mereka.

Mereka mencari idea menghasilkan produk yang hampir sama, tetapi tidak sama sekali mahu meniru, sebaliknya mahu menerapkan imej tradisional dan memastikan bahan asas utama dalam pembuatan wau yang boleh dilipat iaitu buluh dikekalkan supaya tidak dilihat terlalu ghairah mengejar kemodenan hingga mengetepikan yang hakiki.

Berikutan itu mereka memperkenalkan wau lipat.

Penghasilan wau lipat mendapat perhatian Pelancongan Malaysia yang mula mengikat kontrak dengan mereka sejak 2003 untuk membekalkan wau lipat jenama Wau Baling untuk pejabat cawangannya di seluruh dunia.

Sejak dua tahun lalu, mereka juga mencuba nasib dengan memasarkan wau berukuran antara 18 inci (46 sentimeter) hingga 48 inci (122 sm) di sekitar Pasar Budaya dan KL Sentral yang ketika ini mendapat sambutan menggalakkan.

Dengan hanya layang-layang Kasmin menjadi duta khas dan menjelajah ke serata dunia sebagai wakil negara memperkenalkan seni permainan tradisional Melayu, malah turut mendapat kepercayaan menyampaikan ceramah kepada penuntut universiti luar negara.

INFO:
- Bengkel terletak di Kampung Seberang Pekan, Baling, Kedah.
- Penghasilan Wau Baling telah didaftarkan di Perbadanan Harta Intelek Malaysia (Myipo) awal tahun 2008 untuk mengelak dari 'diciplak'.
- Wau Baling boleh disiapkan dalam tempoh 3 hari berbanding kaedah tradisi yang mengambil masa 2 minggu.
- Wau lipat ini boleh dipasang semula kurang lima minit selepas dikeluarkan dari sampul khasnya.

Sumber: Berita Harian Online

Friday, November 28, 2008

Dusun Keluarga Bahagia

"Impian keluarga ini ialah menjadikan dusun ini sebagai kawasan pelancongan dengan tarikan khusus buat penggemar buah-buahan tempatan yang mahu merasai kesegaran dan mutu secara terus dari dusun. "

Kunjungan ke daerah Pengkalan Hulu jika dilakukan pada musim buah-buahan, pastinya akan memberikan keseronokan sebaik terpandang pokok yang ‘meriah’ dengan buah-buahan.

Ini semua menguatkan hajat untuk singgah kerana mahu merasai sendiri pengalaman memetik, memungut, dan makan sepuas-puasnya.

Hasrat itu boleh dinikmati di Dusun Keluarga Bahagia.

Dusun milik keluarga Shamsul Azreen Ghazali, 30, itu agak unik kerana ia turut menyediakan kemudahan bilik penginapan bagi membolehkan pengunjung menanti sendiri buah jatuh seperti buah durian di malam hari.

Kawasan seluas hampir dua hektar ini mempunyai tarikan tersendiri kepada pencinta buah-buahan tempatan untuk menikmatinya di sini.

Raja buah dari klon 101, D24, D15 sehinggalah ke klon tangkai panjang pastinya sudah cukup memuaskan hati penggemar durian yang mahukan isi kuning, tebal, lemak dan manis.

Bagi yang tidak gemar makan durian, boleh memilih beberapa lagi buah-buahan lain seperti rambutan, manggis dan dokong di dusun ini.

Di hujung dusun terdapat sebuah kolam yang kini dimanfaatkan untuk ternakan ikan air tawar bagi melengkapkan dusun ini dengan ciri-ciri pelancongan tani.

Bagi memudahkan pengunjung, terdapat juga sebuah rumah yang dilengkapi ruang masak, bilik tidur, ruang rehat dan bilik air.

Shamsul Azreen menganggap kelebihan dusun milik keluarganya sebagai satu cara mempromosikan pelancongan di kawasan itu.

Sumber: Utusan Malaysia Online

Keunikan Lukisan Menyerikan Produk

"Kreativiti dan bakat yang dimiliki ini dikongsi bersama rakan sehingga beliau membuka kelas melukis untuk wanita yang sudah pencen supaya mereka dapat menghabiskan masa lapang dengan melakukan perkara yang menyeronokkan"

Galeri Alam Art & Craft yang terletak di Tingkat 2 Shah Alam City Center (SACC) menawarkan pelbagai jenis barang perhiasan dan kegunaan harian yang diperbuat daripada hasil seni lukisan cat air yang cantik lagi menarik bermotifkan alam semula jadi.

Pemiliknya, Meriam Omar, berkata beliau mencurahkan hasil lukisan alam semula jadi di atas permukaan barang keperluan dan perhiasan dalaman rumah sesuai bagi mereka yang menggemari hiasan bergambar.

Antara barangan yang ada ialah dulang sajian, set pinggan mangkuk, penanda tombol pintu, bekas pemegang kad perniagaan, bekas pensil, kotak tisu, pasu bunga, timba perigi serta banyak lagi.

Produk utama Alam Art & Craft ialah lukisan untuk perhiasan dinding pelbagai saiz dan motif.

Produk Alam Art & Craft boleh didapati pada harga antara RM10 hingga RM3,000 mengikut keunikan produk.

Thursday, November 27, 2008

Uniknya Apam Johol

''Apam Johol ini istimewa kerana ia bukan sahaja boleh dimakan begitu sahaja tetapi kini diperluaskan kepada hidangan sampingan menggantikan pulut dalam campuran cendol serta boleh dimakan dengan sambal tumis ikan bilis."

Aroma mewangi, bentuk sederhana, tidak melekit serta keenakan rasa merupakan ciri-ciri yang menjadikan apam daun rambai atau lebih dikenali sebagai apam Johol begitu popular di Negeri Sembilan.

Pengusahanya di Kampung Masjid Tua, Johol, Zahariah Mohd Zin, 39, berkata, dia telah mengusahakan apam Johol sejak 2005 dan tidak pernah menjejaskan kualiti dan keasliannya.

Bahan untuk membuat apam Johol ialah tepung gandum, gula merah, gula pasir, ibu roti dan selepas diadun ia akan dikukus cuma 10 minit.

Proses membuat apam itu tidaklah begitu rumit tetapi memerlukan kesabaran dan seni apabila memotong daun rambai tersebut. Ini bagi memastikan kuih yang dikukus nampak cantik serta berkualiti.

Menurutnya, dia mampu menghasilkan kira-kira 500 hingga 700 ketul kuih berkenaan sehari dan ia boleh mencecah sehingga 2,000 ketul sehari terutama apabila ada majlis kerajaan, keraian atau cuti sekolah.

Dia bukan sahaja berjaya memasarkan apam Johol ini di sekitar Negeri Sembilan malah ada juga tempahan yang diterima dari Kuala Lumpur, Selangor, Melaka dan juga Singapura.

''Harga seketul apam Johol 30 sen di sekitar pekan Johol dan 35 sen jika ia diedarkan di Seremban."

Jika orang ramai hendak menempah apam Johol yang cukup istimewa ini bolehlah menghubunginya di talian 013-6891620.

''Apam Johol ini tidak melekit dan dibuat pejal serta mampu tahan lama sekurang-kurangnya tiga hari."

Sumber: Utusan Malaysia Online , Kosmo! Online

Wednesday, November 26, 2008

Cenderahati Ukiran Lilin

"Dengan ilusi lilin yang sekali pandang begitu ‘menyelerakan’ pasti ada tersalah duga mengenai kelainan cuba ditampilkan."

Suatu kelainan SZA Resources menjadikan sesuatu cenderahati paling bererti dengan lakaran tersendirinya bukan saja sebagai barangan hiasan tetapi buah tangan buat insan istimewa.

Pemiliknya, Suzana Zainal Abidin, graduan Teknologi Maklumat dari Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), melakar sesuatu yang menarik untuk majlis pertunangan, perkahwinan, ulang tahun hari lahir atau apa saja yang menitipkan kenangan indah.

Syarikatnya menawarkan pelbagai cenderahati berbentuk bunga sabun, lilin wangi dan set berupa tuala yang terdiri daripada pelbagai warna menarik.

Kelainan yang dicetuskan membuatkan ramai teruja memilikinya.

"Ada yang melihatnya buat pertama kali berasa pelik bagaimana inspirasi buah-buahan, kek, mufin atau kek cawan serta bentuk coklat yang seakan-akan kek sebenar.

"Melihat cita rasa masyarakat yang berbeza hari ini yang sukakan sesuatu lain daripada kebiasaan, menjadikan cenderahati berkonsep unik ini digemari.

"Jika selama ini dalam istiadat perkahwinan menjadikan bunga telur, potpuri serta pelbagai hiasan lain sebagai tanda ingatan, apa salahnya mencuba sesuatu yang berbeza kerana ilhamnya amat kreatif dan tersendiri."

Sumber: myMetro

Tuesday, November 25, 2008

Penternakan Ayam Serama

"Ayam serama yang menjuarai pertandingan boleh mencecah hingga RM80,000 seekor dan secara purata harga ayam ini adalah antara RM40,000 hingga RM50,000 seekor."

Perwatakan dan gaya istimewa ayam serama menyebabkan Ahmad Fauzi Mohamed, Pengarah Urusan Serama Corporation Sdn Bhd, jatuh cinta kepada ayam terkecil di dunia itu.

Mengapa ayam serama? Inilah haiwan yang benar-benar berasal dari Malaysia. Ayam serama sebenarnya diiktiraf dunia luar sebagai milik Malaysia.

“Melalui internet, saya mendapati pemeliharaan ayam serama berkembang di Eropah dan Amerika Syarikat. Malah, ada pertubuhan ayam serama dengan laman web masing-masing, iaitu Serama Council of North America dan World Serama Federation,” katanya.

Perkembangan menggalakkan di dunia luar mendorongnya bertekad mengubah kaedah penternakan ayam serama yang sebelum ini dilakukan secara tradisional.

Bermula dengan empat ekor yang dibawa dari Kelantan lima bulan lalu, ayam serama yang diternaknya di belakang rumahnya di Ampang Jaya, untuk tujuan pameran dan penyelidikan, kini mencecah kira-kira 300 ekor.

Pengarah Urusan Serama Corporation Sdn Bhd, Ahmad Fauzi Mohamed, berkata penternakan ayam serama mempunyai potensi besar untuk diterokai kerana permintaan amat besar sedangkan pengeluaran ketika ini masih rendah.

Anak ayam serama berumur antara 45 hingga 60 hari akan dijual dengan harga antara RM250 hingga RM350 sepasang (dua ekor) berbanding harga sebenar yang mencecah antara RM800 hingga RM1,000.

Penternakan oleh syarikatnya ini dilakukan secara sistematik bagi menghasilkan ayam serama berkualiti tinggi.

Sumber: Berita Harian Online

Monday, November 24, 2008

Songket Melaka "Fauzai Mekar"

"Selalunya, bila sebut batik atau songket, orang akan terfikir ia produk Kelantan dan Terengganu sahaja. Saya mahu menjadikan Melaka juga sebagai pengeluar batik dan songket terkenal dengan identiti Melaka."

Berkat minat yang mendalam terhadap kesenian hasil songket membuatkan, Mohd. Fauzi Muhammad, 27, yang menjalankan perniagaan songket dan batik melalui syarikatnya, Fauzai Mekar Enterprise, serius dalam bidang yang jarang diceburi golongan muda ini.

Fauzi bercita-cita mencipta Songket dan batik Melaka menggunakan bunga kesidang yang menjadi bunga rasmi Melaka sebagai motif fabrik bermutu tinggi.

Beliau akui bahawa usaha meneruskan perniagaan itu yang dicetuskan tunangnya, Zaihasra Zainal Abidin, 23, bukanlah sesuatu yang mudah.

Beliau telah mengeluarkan modal permulaan sebanyak RM75,000 untuk memulakan perniagaan batik dan songket.

"Saya juga telah membeli empat buah 'kek tenun' yang digunakan untuk menenun songket berharga RM3,500 setiap satu."

"Dengan jumlah sebanyak itu, saya cuma boleh menghasilkan empat helai songket berukuran 2.5 meter sebulan dengan bantuan empat pekerja."

Harga songket juga ditentukan mengikut benang digunakan sama ada benang emas, sutera ataupun polyster, motif, sama ada bunga penuh ataupun bunga tabur.

Mengenai fesyen pula, ia tidak terbatas kepada samping sahaja tetapi juga baju kurung, kebaya, baju Melayu, skaf dan juga selendang.

Mereka yang berminat mencuba sentuhan batik dan songket Fauzai Mekar bolehlah menghubungi talian 012-6189394.

Sumber: Utusan Malaysia Online

INFO:
- Bengkel songket Fauzai Mekar Enterprise terletak di Kraftangan Malaysia Melaka, Kawasan Perindustrian Klemak, Alor Gajah, Melaka.

Naim Gulai Sembilang

"Bermula kira-kira tiga hingga empat kilogram ikan sembilang sehari, kini jumlahnya meningkat antara 15 hingga 20 kilogram sehari."

Di Tanjung Dawai (Kedah) kini terdapat lebih 20 gerai dan restoran yang menyajikan makanan laut dengan menu tidak begitu banyak berbeza.

Namun, bagi pasangan suami isteri, Md. Ibrahim Hashim, 46, dan Zarina Bakar, 44, mereka memilih kelainan untuk menyajikan masakan laut berupa menu istimewa gulai ikan sembilang.

Gerai milik mereka, Naim Gulai Sembilang, terletak berdekatan Dewan Komuniti Bestari Kampung Sungai Pial, kira-kira 3 kilometer sebelum sampai ke pekan Tanjung Dawai.

"Gulai ikan sembilang yang dimasak oleh kami akan dimasukkan ke dalam claypot dan dihidangkan dalam keadaan mendidih kepada pelanggan. Ini menjadikan ia cukup menarik terutama kepada para pelanggan yang mementingkan hidangan makanan panas-panas,"

"Sejak itu, pelanggan masuk ke kedai tidak putus-putus dan menjadikan gulai kami cukup popular di kalangan pengunjung Tanjung Dawai," katanya.

Sebarang maklumat lanjut mengenai hidangan makanan tersebut boleh menghubungi Md. Ibrahim (019-4756548) atau Zarina (019-5275014).

Sumber: Utusan Malaysia Online

Sunday, November 23, 2008

Popfolio.net

"Selagi mereka bergelar artis atau pemuzik dan mempunyai karya asli sendiri untuk dipromosikan, mereka boleh menggunakan perkhidmatan Popfolio.net."

KETIKA banyak pihak bimbang dengan gejala perkongsian fail di internet yang mengakibatkan penggiat muzik sukar 'mencari makan', Hardesh Singh, 31, melihatnya sebagai peluang 'membuat duit'.

Sikap inovatif dan kepekaan diri melayakkan Hardesh bergelar usahawan dalam bidang muzik.

Hardesh adalah pengasas Popfolio.net iaitu sebuah laman web yang menjadi platform memperkenalkan muzik dan pengedaran widget (kod boleh-alih yang boleh dipasang dan dimainkan dalam mana-mana laman web oleh pengguna tanpa memerlukan kompilasi tambahan).

"Sebagai usahawan muzik, saya sudah mengikuti pembangunan dalam industri muzik sejak beberapa tahun lalu. Saya sedar cabaran yang wujud dengan kemunculan teknologi dan juga kepayahan syarikat rakaman memastikan mereka terus relevan dalam dunia yang pantas berubah.

"Di Popfolio, kami menyediakan platform membenarkan pengguna memperoleh lagu kegemaran dan pada masa yang sama, menyalurkan keuntungan kepada pemilik karya,"

Syarikat yang diterajuinya ini turut menghasilkan program televisyen internet yang antara lain menjadi landasan memasarkan karya hiburan.

Sumber: Berita Harian Online

Kek Tamar Cik Wan

"Kita semua sedia maklum bahawa buah kurma memang kaya dengan zat besi, kalsium, fosforus, sodium, potasium, vitamin A dan C, namun kebanyakan kita tidak menjadikan memakan kurma sebagai amalan harian"

POPULARITI buah kurma terutama ketika bulan Ramadan mencetuskan idea kepada seorang pengusaha kek, Norrizan Alias, 40, untuk menghasilkan resipi kek kurma sebagai juadah yang sesuai dimakan sepanjang tahun.

Penghasilan kek kurma menggunakan lebih 90 peratus isi buah kurma yang diadun dengan sedikit tepung tanpa sebarang pengawet atau perasa tambahan. Dengan cara itu, ia tidak menjejaskan khasiat yang terkandung dalam setiap isi kurma sebaliknya sama seperti menikmati sebiji demi sebiji buah kurma.

Berikutan permintaan tinggi terhadap kek kurma terutama di kalangan umat Islam sepanjang bulan Syawal, Norrizan berusaha mengkomersialkan produk itu dengan nama Kek Tamar Cik Wan selepas berjaya mendapatkan pengiktirafan Logo Halal dari Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim).

Beliau, yang juga pemilik Norrizan Bakers di Taman Len Seng, Petaling Jaya, berkata, idea mencipta resipi berkenaan tercetus selepas melihat kebanjiran pelbagai jenis kek di pasaran pada setiap kali musim perayaan, tetapi tiada satu kek pun yang mempunyai imej dan identiti umat Islam khususnya bersempena Aidilfitri.

Setakat ini, Norrizan Bakers hanya menyediakan kek kurma berdasarkan tempahan pelanggan sahaja bagi memastikan kualitinya sentiasa terpelihara dan tidak mudah diciplak pihak tidak bertanggungjawab.

Orang ramai yang berminat dengan produk kek kurma ini boleh menghubungi Norrizan di 019-3325564.

Sumber: Utusan Malaysia Online

Siswazah Penternak Landak

"Semangkuk sup daging landak mampu mencecah RM10 dan pasaran daging segar mencecah RM60 sekilogram."

Landak merupakan haiwan eksotik dan dilindungi Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (Perhilitan). Menangkap, memelihara dan menjual daging landak memerlukan lesen dan permit khas.

Syarikat perkongsian 7 siswazah Universiti Putra Malaysia (UPM), Bahtera Ternak, sudah memulakan ternakan landak awal tahun 2008. Mereka bertekad mempopularkan ternakan landak sebagai industri baru dan hidangan berkhasiat pada masa akan datang.

Dengan modal awal sebanyak RM120,000, mereka yang berkelulusan dalam pelbagai bidang termasuk arkitek dan pertanian menaruh azam yang kuat untuk menjayakan projek tersebut. Mereka membuka kawasan ternakan seluas 0.8 hektar (dua ekar) di Kampung Kapal, Lenggeng, Negeri Sembilan.

“Berdasarkan kajian kami dan bantuan Perhilitan, daging landak mempunyai khasiat pemakanan yang tinggi,’’

Harga daging landak menjadi tinggi kerana ia dikatakan mendapat tempat di pasaran Hong Kong, China, Singapura dan Thailand. Berdasarkan faktor-faktor tersebut, pihaknya yakin ia mempunyai prospek cerah untuk dimajukan.

Pengurusan ternakan landak tidak terlalu rumit. Landak diberi makan pisang, ubi kayu, buah kelapa sawit, sayur, rumput serta hampas kacang soya serta makan pelet sekali sekala. Ternakan landak ini diberi makan dua kali sehari.

Menurut Pengarah Bahtera Ternak, Nurul Azam Haron, mereka yakin jika industri ternakan landak berjaya dilaksanakan, maka daging landak akan lebih popular.

“Kami akan memasarkan daging landak ini sekiranya ternakan mencapai lebih 100 ekor dan menyasarkan jumlah sehingga 1,000 ekor dalam jangka panjang,’’ ujarnya.

Syarikat tersebut boleh dihubungi di talian 012-2132401.

Sumber: Utusan Malaysia Online

INFO:
- Daging landak manis dan lembut, kadangkala rasanya seperti daging arnab.
- Ternakan landak adalah dibolehkan dan daging landak juga tidak diharamkan oleh agama Islam.
- Lesen khas daripada Perhilitan diperlukan untuk menangkap landak pada kadar yang ditetapkan.

Ladang Ubi Kayu Ah Loong

"Bagi saya, apa sahaja yang boleh mendatangkan hasil pasti saya usahakan kerana kalau kita berbakti pada tanah, hasilnya amat memberangsangkan jika kita bekerja keras."

Petani muda, Fong Yew Loong (yang lebih dikenali sebagai Ah Loong), 23, mengusahakan penanaman ubi kayu jenis putih di ladangnya di Kampung Nam Heng, Ulu Tiram, Johor.

Katanya, untuk mendapat hasil yang baik, ubi kayu yang diusahakan sebagai tanaman kontan biasanya boleh dituai antara sembilan hingga 12 bulan selepas ditanam.

Walaupun ubi kayu mudah hidup namun ia perlu dibaja dengan baja organik (tahi ayam) untuk memastikan tanaman tersebut subur dan mampu mengeluarkan hasil yang baik.

Untuk tanaman seluas empat hektar, Ah Loong memerlukan tiga hingga lima tan metrik baja organik bagi setiap kali pembajaan dilakukan.

Baja-baja tersebut dibeli dengan harga RM200 sekampit dan digunakan untuk empat kali setahun.

Jelasnya, projek tanaman kontan tersebut dilaksanakan untuk dua tahun sahaja sementara menunggu ladang kelapa sawit milik keluarganya seluas 32.3 hektar mengeluarkan hasil.

Biarpun tanaman ubi kayu di ladangnya baru dituai beberapa kali, namun dia sudah ada pelanggan tetap.

Katanya, ubi kayu tersebut dicabut dua kali sehari berdasarkan permintaan pelanggan.

"Selalunya saya hantar ubi-ubi itu ke Pasar Larkin dan pasar raya Smart Pandan. Sebelum hantar, saya tanya dulu berapa banyak mereka mahu.

"Kerap juga saya hantar enam guni. Satu guni beratnya lebih kurang 50 kilogram dan ubi kayu putih ini sesuai dibuat kerepek," katanya sambil memberitahu harga pasaran ubi kayu di pasaran kira-kira RM1 sekilogram.

Sumber: Utusan Malaysia Online

Saturday, November 22, 2008

Pendapatan Lumayan Menternak Cacing

"Bagi empat sahabat yang mengusahakan ternakan cacing secara komersial, menternak haiwan tidak bertulang itu dapat menghasilkan pendapatan yang sangat lumayan."

Zawilham Amir, 32, Hambali Mohid, 45, Mohd. Faizal Yusuf, 27, dan Daim Abas, 60, yakin pendapatan hasil menternak cacing yang mereka usahakan akan mencecah pendapatan melebihi RM1 juta hanya dalam tempoh tiga tahun.

Sasaran itu dapat dicapai memandangkan harga pasaran bagi satu kilogram (kg) cacing adalah antara RM450 hingga RM500, malah haiwan itu juga cepat membiak.

Bagi satu kilogram cacing yang diternak, ia akan membiak sehingga menjadi empat kilogram hanya dalam tempoh masa dua bulan.

Berbekalkan modal RM20,000 mereka nekad memulakan perusahaan menternak cacing pada 19 Ogos lalu dengan menyewa sebuah bangunan kilang di kawasan Perindustrian Sri Purnama, Kangkar Tebrau di sini dengan bayaran RM1,000 sebulan untuk dijadikan tempat menternak cacing.

Pada peringkat awal, mereka hanya menternak satu kilogram cacing sebelum ditambah kepada 25 kilogram dua minggu kemudian.

"Dalam tempoh tiga bulan, kami sudah memiliki kira-kira 120 kilogram cacing."

Tidak banyak masalah yang perlu dihadapi dalam menternak cacing malah ia tidak menelan belanja yang banyak. Namun perhatian harus diberikan kepada aspek kesesuaian makanan dan suhu kawasan ternakan cacing.

Mengenai pemasaran, mereka telah mengikat kontrak selama tiga tahun untuk menjual cacing yang diternak kepada syarikat Balqis Agrotech yang juga mengendalikan kursus ternakan cacing yang diikuti.

Sumber: Utusan Malaysia Online

Friday, November 21, 2008

Sentuhan Kreatif Tangga

"Melihat hasil seni karya yang diketengahkan kelima-lima anak muda ini, ia merupakan satu cabang seni."

Dianggotai sekumpulan remaja lelaki dan perempuan, mereka bergabung minat, bakat dan impian dengan harapan dapat diterima golongan remaja kota masa kini.

Mereka bersatu menerusi pengenalan daripada rakan-rakan seperjuangan sejak setahun yang lalu. Lantaran itu, mereka berupaya berkongsi idea kreatif dan menterjemahkan produk seni yang tersendiri.

Melihat hasil karya yang diluahkan menerusi sentuhan dan modifikasi pada baju-t, kasut dan beg, mereka sememangnya mempunyai objektif tersendiri. Ia diketengahkan dalam pelbagai produk dan aksesori mengikut cita rasa dan kehendak remaja masa kini.

Beg silang yang dicipta menggunakan fabrik kapas turut diselitkan unsur-unsur tradisional batik tempatan dan alam semula jadi.

Kasut putih yang pada mulanya kelihatan lompong turut diberi nafas baru dengan seni lukisan tangan dan jahitan pelbagai jenis fabrik di segenap permukaan. Manakala baju-t kosong turut menerima sentuhan lukisan tangan dengan mainan warna-warna alam.

Walaupun belum mempunyai sebuah butik mahupun outlet, tetapi mereka mampu bergerak secara berdikari menerusi acara-acara yang dianjurkan.

Semua produk yang dihasilkan mereka tidak menggunakan sebarang peralatan elektronik seperti mesin, sebaliknya, dihasilkan menggunakan tangan.

Sumber: Kosmo! Online

Menjadi Jutawan Direct Selling (MLM)

"Usia baru 21 tahun tetapi Kenny Tan sudah berupaya memperoleh pendapatan lima angka serta memandu kereta mewah idaman ramai."

Perjalanan hidup usahawan ini yang terbabit dalam perniagaan berkonsep pemasaran pelbagai peringkat (multi level marketing atau MLM) mampu memberi inspirasi kepada generasi muda.

Kisah bermula apabila Tan menyertai perniagaan MLM antarabangsa berasaskan produk jus kesihatan buah manggis iaitu Xango, kira-kira dua tahun lalu. Langkah Tan itu didorong bapanya yang juga mentornya dalam bidang ini.

Apa yang menarik, Tan berjaya mencapai status premiere (pengedar peringkat tinggi) termuda dalam Xango seluruh dunia dengan jumlah ahli bawahan (downline) melebihi 3,000 orang. Ahli ini bukan saja di sekitar Malaysia tapi juga di Taiwan, Singapura, Sydney dan Hong Kong.

Apa yang mendorong anda untuk bergiat dalam bidang ini?

"Saya tertarik dengan bidang ini selepas melihat bagaimana bapa saya boleh setia dan berjaya dalam bidang ini dalam tempoh yang lama. Beliau berkecimpung dalam bidang MLM ini sejak saya dilahirkan lagi.

Kehidupan kami bukanlah amat mewah, tapi kami hidup selesa. Sambil bekerja, bapa masih mempunyai masa untuk diluangkan bersama dan sering membawa kami melancong ke tempat menarik."

Apa resipi kejayaan anda?

"Saya perhatikan apa yang orang berjaya lakukan dan saya tiru betul-betul langkah mereka. Ini terbukti berkesan. Untuk berjaya, ia bukan bergantung kepada siapa anda atau berapa usia anda tapi apa yang anda lakukan."

Apa sikap paling penting yang perlu diamalkan untuk berjaya dalam kerjaya MLM?

"Pemikiran adalah aspek yang paling penting selain disiplin diri yang kuat. Dalam hidup ini, ada dua pilihan saja, sama ada kita di atas ataupun di bawah.

Kita juga harus tahu bagaimana untuk melawan sifat negatif yang ada dalam diri."

Nasihat anda kepada mereka yang berminat dengan dunia MLM?

"Saya amat menggalakkan anda di luar sana, terutama golongan muda membabitkan diri dalam perniagaan secara MLM yang ‘sihat’, contohnya yang memasarkan produk kesihatan seperti Xango, bukan seperti skim piramid cepat kaya dan seumpamanya.

Saya syorkan anda melakukannya secara sambilan kerana ia memang berbaloi. Jika anda bersungguh-sungguh, ia bukan saja boleh menjadi sumber pendapatan tapi dapat membina banyak kemahiran pengurusan dan perniagaan."

Sumber: Berita Harian Online

Wednesday, November 19, 2008

Bahulu Salwa Pelbagai Perisa

"Bahulu Salwa bukan sahaja digemari kerana keenakan rasanya, namun ia juga boleh diperoleh dalam pelbagai perisa iaitu asli, oren, pandan, cip coklat dan strawberi."

Di negeri Kedah, jenama Bahulu Salwa yang diusahakan oleh Ismazuha Enterprise bukan satu nama asing kepada penggemar kuih tradisional tersebut.

Menurut Ketua Pengarah Ismazuha Enterprise, Noor Zuhhada A. Rahman, 28, sejarah pengeluaran kuih Bahulu Salwa bermula kira-kira 15 tahun lalu apabila ibunya, Hasnah Salleh, 60, berusaha menghasilkan kuih berkenaan secara kecil-kecilan di rumahnya di Kampung Batu 19, Kubur Panjang, Pendang.

Sehingga kini, menurutnya, perusahaan Bahulu Salwa melibatkan tiga cawangan iaitu di tempat asal di Batu 19 Kubur Panjang, Pendang; di Jalan Datuk Kumbar dan di ruang legar Segar Mart Jabatan Pertanian Kedah, Jalan Kuala Kedah di sini.

"Syarikat kami mempunyai 13 pekerja di tiga cawangan berkenaan dengan mengeluarkan kira-kira 1,200 peket atau 12,000 kuih baulu sehari.

Semasa musim perayaan dan keramaian, permintaan turut bertambah sehingga pekerja sambilan turut diambil, manakala tempoh pengeluaran dilanjutkan."

Pelanggan yang ingin membuat tempahan Bahulu Salwa boleh mengunjungi syarikat Ismazuha Enterprise di ruang legar Segar Mart Jabatan Pertanian Kedah, Jalan Kuala Kedah dari pukul 8.30 pagi hingga 6.30 petang.

Mereka juga boleh menghubungi Isma di talian 019-5464886 atau Zuha di 019- 4934192.

Sumber: Utusan Malaysia Online

Kubikel Sauna Zazen FIR

"Bersesuaian dengan kehidupan moden, Zazen FIR adalah satu kaedah penjagaan kesihatan yang baru terutama bagi mereka yang tiada masa untuk bersenam dan melakukan aktiviti luar"

Bagi seorang pesara, Dasar Bakar, 60, beliau memilih bidang perniagaan berasaskan francais pusat perkhidmatan produk kesihatan, Zazen Health Solution yang menawarkan perkhidmatan unik menggunakan sinar inframerah jauh atau `Far Infrared' (FIR), iaitu kaedah penjagaan kesihatan terbaru di pasaran.

Beliau yang membuka perniagaan berkenaan di Simpang Kuala, Alor Star, Kedah sejak Mei 2007 apabila tertarik dengan pengalaman sendiri menikmati kelebihan produk Zazen FIR di Kuala Lumpur.

"Sebelum ini saya banyak pergi ke pusat rawatan mandi wap dan sauna, namun selepas saya menggunakan kaedah ini masalah saluran jantung tersumbat yang dialami semakin berkurangan."

Dengan modal hampir RM80,000, beliau kini berjaya membuktikan kepada rakannya bahawa lelaki juga boleh berjaya dalam bidang berkenaan asalkan tahu matlamat perniagaan yang dipilih.

"Dengan bayaran hanya RM20 untuk tempoh rawatan selama 30 minit, kaedah ini mampu membakar lemak secara efektif antara 600 hingga 900 kalori dan terapi pemanasan dalam FIR ini akan mengeluarkan air daripada tubuh badan antara 80 hingga 85 peratus yang mengandungi kolesterol, toksin, ammonia dan asid urik."

Sumber: Berita Harian Online

Tuesday, November 18, 2008

"Aku Budak Minang" - Kartunis Ujang

"Saya mengumpul RM1 juta pertama ketika berusia 30 tahun"

SELAMA lebih 25 tahun mencipta fenomena dalam dunia kartun tempatan, Ujang tidak perlu diperkenalkan lagi. Watak kartun yang dicetuskan personaliti ini membesar seiring kelompok peminatnya sendiri.

Watak kartun lakaran kartunis tersohor ini iaitu Ujang, Atuk, Din Beramboi sehinggalah Usop Sontorian mekar subur hingga peminat ciliknya terus setia menantikan kemunculan setiap watak dalam meniti alam kedewasaan.


Sambil membuka rahsia, watak Ujang itu lahir dalam dirinya waktu membesar sebagai anak Minang dengan pegangan kuat adat pepatih di Negeri Sembilan.

"Watak Ujang Senang sendiri wujud ketika saya di bangku sekolah lagi," akui Ujang yang pada saat kegemilangannya bergelar jutawan pada usia 30 tahun.

"Saya kembali berkarya di majalah Gila-Gila kira-kira tiga tahun lalu. Pada masa sama, saya menghasilkan drama televisyen Aku Budak Minang, Atuk dan Aca. Saya juga sibuk menjadi salah seorang anggota panel projek Sekolah Seni anjuran Kementerian Pelajaran membabitkan pelajar sekolah menengah.

Selain itu, saya juga mengendalikan perkhidmatan bot bagi kaki pancing di Tasik Kenyir."

INFO:
Nama: Ibrahim Anon
Nama Komersial: Ujang
Umur: 43 tahun
Tarikh lahir: 18 Oktober 1965
Tempat lahir: Kuala Pilah, Negeri Sembilan

Ujang mula berkarya pada usia 17 tahun di majalah Gila-Gila. Berkhidmat bersama majalah Gila-Gila hampir 10 tahun (1984-1993) sebelum berkarya semula sejak kira-kira tiga tahun lalu.

Antara karya ciptaan Ujang yang popular ialah Aku Budak Minang, Atuk, Jibam, Aca, Intelligent Blues Club (IBC), Usop Sontorian.

Ujang juga menulis novel iaitu Jibam, Cinta Terakhir dan Fiona dan pernah menubuhkan majalah humor, Ujang.

Ujang masih lagi meneruskan legasi dunia kartun sebagai Pengurus Promosi di Creative Enterprise Sdn Bhd. Karya tersohornya, Atuk masih boleh dihayati sehingga kini di majalah Gila-Gila.

Sumber: Berita Harian Online

Monday, November 17, 2008

Serbuk "Budu Bilis Warisan"

"Mereka menamakan produk itu sebagai 'Budu Bilis Warisan' dan merupakan produk 100 peratus halal dan dibungkus dengan tiga perasa iaitu perasa asli, perasa limau serta lada dan perasa tempoyak."

Budu yang secara tradisionalnya dihasilkan dalam bentuk sos dan dibotolkan untuk pasaran, tetapi kemungkinan besar tidak lama lagi turut didapati dalam bentuk serbuk.

Sekumpulan lima pelajar Politeknik Kota Bharu (PKB) mencipta produk perencah makanan itu dalam bentuk baru dengan beberapa perasa tambahan hasil kajian mereka selama tiga bulan.

Ketua kumpulan pelajar itu, Suzielawanie Ibrahim memberitahu, mereka mengambil kursus diploma pemasaran di bawah Jabatan Perdagangan dan projek berkenaan merupakan projek semester akhir.

Budu dalam bentuk serbuk itu hanya perlu dicampur sedikit air semasa ingin dimakan dan ia tidak mengubah rasa asalnya.

Serbuk budu itu berpotensi untuk pasaran dalam dan luar negara serta mampu mencapai sehingga 25 peratus keuntungan dan rundingan awal dengan beberapa pihak telah diadakan supaya projek berkenaan dapat diperkembangkan selepas mereka menamatkan pengajian hujung tahun nanti.

Sumber: Utusan Malaysia Online

Saturday, November 15, 2008

Kraf Tanah Liat

"Semua produk yang dikeluarkan di Terusi Art Studio dibuat dengan hasil tangan sendiri dan setiap satu rekaan produk itu adalah eksklusif dan tersendiri terutama dari segi motif."

Tanah liat turut mempunyai kelebihan dan boleh dijadikan pelbagai barang kegunaan harian seperti barang perhiasan rumah dan aksesori perhiasan diri.

Kelebihan tanah liat ini tidak disia-siakan pemilik Terusi Art Studio, Mohd Fauzi Mohd Tahir.

Bagi menaikkan martabat tanah liat, beliau menghasilkan pelbagai barangan seperti perhiasan dinding, pasu dan arca untuk hiasan dalaman rumah selain bekas pembakar minyak aroma untuk kegunaan spa.

"Produk berasaskan tanah liat bukanlah sesuatu yang baru dalam industri hiasan dalaman, tetapi pengeluaran produk seperti itu sebagai satu penghargaan terhadap keindahan ciptaan Tuhan yang boleh digunakan manusia sepenuhnya.

Malah, kita boleh mengangkat martabat tanah liat sebagai barang perhiasan diri yang lebih artistik dan berharga."

Produk hiasan dalaman dan perhiasan diri Terusi Art Studio boleh didapati pada harga menarik mengikut rekaan dan saiz.

INFO: Terusi Art Studio
Lokasi: Studio Pena, Jalan Dewan Bahasa
Produk utama: Barang hiasan dalaman dan batu rantai
Bahan utama: Seramik
Harga: Antara RM10 hingga RM500

Sumber: Berita Harian Online

Vanilla - The "Green Gold"

"Kini, selepas beberapa tahun menjalankan penyelidikan dan percubaan, kami berjaya menghasilkan sistem integrasi penanaman, penuaian dan memproses vanila asli"

Rentak Timur Sdn. Bhd. mensasarkan penghasilan sebanyak 300 metrik tan vanila menjelang 2010.

Ketua Pegawai Eksekutif, Syed Isa Syed Alwi berkata, pengeluaran tersebut adalah bagi menampung kira-kira 15 peratus permintaan pasaran global.

''Bagi meningkatkan pengeluaran vanila, Rentak Timur akan bekerjasama dengan Vanilla Biomatrix Sdn. Bhd. untuk mengendalikan kontrak ladang di seluruh negara. Kontrak ini membabitkan keluasan ladang seluas 1 hektar yang akan ditanam kira-kira lima juta pokok vanila dalam tempoh dua tahun,''

Ia akan melibatkan kira-kira 3,000 peladang di seluruh negara akan menjana pendapatan kira-kira RM3,000 sebulan bagi setiap 0.2 hektar yang mengandungi 1,000 pokok vanila.

Sumber: Utusan Malaysia Online
Foto: Rentak Timur

INFO:
Vanilla is the second-most expensive spice after saffron.

The aggregate global demand for real vanilla is estimated at 2,000 tonnes per year, especially for high-quality vanilla flavouring.

According to International Trade Centre, only 30 per cent of the world vanilla market comprises pure vanilla extract, while the remaining consists of synthetic vanilla extract produced from chemical components.

Currently, vanilla beans fetch some RM200 per kg. In 2004, it reached some RM2,000 per kg, thus earning it the title "green gold".

Source: Business Times

Friday, November 14, 2008

Buah Tangan Telur Merah

"Warna merah memang menarik mata sesiapa yang memandang."

PERUBAHAN zaman menyebabkan masyarakat meminggirkan banyak daripada amalan budaya tradisi.

Namun begitu, ada amalan yang terus kekal seperti memberi bunga telur kepada tetamu pada majlis perkahwinan orang Melayu.

Bunga telur diberikan sebagai menghargai kedatangan tetamu ke majlis perkahwinan.

Sekarang ini, semakin ramai yang menggantikan telur rebus biasa dengan telur merah yang asal usulnya daripada adat resam Cina.

Bagi Amidah Ahmad, 62, yang menjalankan perniagaan membuat telur merah secara kecil-kecilan di Melaka, telur merah sememangnya istimewa mengikut tradisi dan kepercayaan masyarakat Cina.

Menurut kepercayaan masyarakat Cina tradisional, telur adalah satu simbol kesuburan. Oleh sebab itu, pemberian telur merah seringkali dapat dilihat pada majlis perkahwinan atau menyambut kelahiran bayi.

"Walaupun hanya dicelup dalam pewarna merah, kepercayaan masyarakat Cina terhadap warna merah sebagai lambang kemakmuran dan kebahagiaan itulah yang menjadi sebab mengapa telur merah masih ada sehingga hari ini,"

Walaupun bergelar usahawan kecil dan hanya dibantu kaum keluarga, Amidah kini mampu menghasilkan sehingga 5,000 biji telur untuk satu-satu tempahan.

Sumber: Kosmo! Online

Perusahaan Telur Pindang Warisan

"Keunikan telur pindang terletak pada warna dan rasanya. Warna telur pindang yang gelap membuatkannya berbeza daripada telur rebus biasa."

Tradisi memberi bunga telur semasa majlis persandingan masih kekal sehingga hari ini.

Siti Aishah Md Kosim, 25, dari Perusahaan Telur Pindang Warisan (ELPIN) berkata, telur pindang yang merupakan makanan tradisional Johor mempunyai rasa dan cara pembuatan yang unik.

"Rasa yang unik pula adalah hasil daripada pelbagai herba dan ramuan yang digunakan semasa direneh bersama telur,"

"Walaupun berasal dari Johor, namun kini telur pindang semakin kerap dijadikan pemberian kepada para tetamu pada majlis perkahwinan, tanpa mengira negeri mahupun kaum.

Menurut Pengasas Perusahaan Telur Pindang Warisan, Jalil Nasir, perusahaannya mampu menghasilkan sehingga 25,000 biji telur pindang untuk diedarkan ke lebih 385 kios, stesen-stesen minyak, gerai dan warung serta restoran di seluruh Lembah Klang.

"Kalau Jepun terkenal dengan sushi, tidak mustahil suatu hari nanti Malaysia juga boleh terkenal kerana telur pindang,"

Sumber: Kosmo! Online

Kenaf Sebagai Tanaman Komoditi

"Kenaf ialah sejenis pokok tropika yang menghasilkan fiber menyerupai jut dan kebiasaannya digunakan untuk menghasilkan tali dan tekstil."

MANFAAT kenaf selaku bahan yang kaya dengan fiber dan mampu menjadi bahan asas dalam pembuatan biokomposit menyebabkan permintaan terhadap tumbuhan yang berasal dari Afrika ini melonjak tinggi.

Kenaf boleh dituai hasilnya selepas 120 hari dan kitaran penanamannya ialah tiga kali setahun.

Petani yang mempelopori projek tanaman kenaf di Kelantan membuktikan bahawa tanaman tersebut efektif untuk menggantikan tembakau yang kurang kompetitif dalam industri perladangan.

Malaysia akan mengeksport 50,000 tan metrik kenaf setahun dengan nilai RM15 bilion mulai tahun depan.

"Ini akan menjadikan kenaf sebagai komoditi utama negara menjelang tahun 2010,"

Di bawah Wilayah Ekonomi Pantai Timur (ECER), keluasan kawasan sasaran bagi kenaf ialah kira-kira 10,000 hektar. Industri kenaf dijangka mewujudkan lebih banyak peluang pekerjaan di kawasan pedalaman terutamanya di kawasan penanaman tembakau di Bachok, Pasir Puteh, Besut, Setiu dan Marang.

Dengan harga kenaf semasa RM500 setan metrik, penanam kenaf mampu memperoleh pendapatan lumayan dengan hasil 15 tan metrik sehektar yang mampu membebaskan petani dari belenggu kemiskinan.

"Disebabkan kenaf adalah tanaman yang mudah dan tidak memerlukan penjagaan yang rapi ia merupakan faktor penting dalam menarik minat petani yang terlibat dalam pertanian yang sensitif kepada persekitaran seperti di tanah bris."

Sumber: Kosmo! Online , Utusan Malaysia Online
Foto: Wikipedia

Otai Burger - Peluang Menjadi Francaisi

"Perniagaan francais burger ini mempunyai sistem dan melalui pembelajaran dan praktikal, francaisi tidak menempuh jalan susah untuk membangunkan perniagaan ini"

MODAL yang ada hanya RM100 ketika beliau mahu memulakan perniagaan menjual burger.

Berbekalkan wang sebanyak itu, Suhaimi Abas yang ketika itu berusia 20 tahun membeli bahan mentah dan apabila hasil jualannya mendapat keuntungan, wang berkenaan digunakan semula sebagai pusingan modal.

Selepas menempuh dua kegagalan daripada perniagaan sebelumnya, Suhaimi mendapat semangat baru apabila perniagaan burger yang diusahakannya mendapat sambutan. Dalam sehari, Suhaimi mampu menjual 100 hingga 150 burger.

“Tiga pengalaman berniaga iaitu membantu bapa saudara, jatuh bangun membuka gerai buah dan menjual mainan kanak-kanak mematangkan saya dalam perniagaan.

Kumpulan syarikat Otai kini mempunyai 17 gerai sendiri yang diuruskan di bawah Otai Utama Sdn Bhd manakala Otai Francise Sdn Bhd menguruskan francais perniagaan burger yang mempunyai kira-kira 150 cawangan.

“Lima belas tahun dulu, berniaga gerai burger dipandang rendah oleh orang Melayu, malah ada yang melabel sebagai tempat menjual dadah dan ganja, tempat lepak anak muda serta bohsia dan bohjan. Waktu itu, orang berniaga burger sebagai kerja sampingan saja,” katanya.

Cemuhan orang sekeliling terhadapnya tidak sedikitpun melunturkan semangat Suhaimi meneruskan perniagaan.

“Saya percaya perniagaan ini boleh berkembang kerana burger dikenali di seluruh dunia dan dimakan tidak kira waktu. Sebab itu saya ambil peluang menjadikannya perniagaan francais,” katanya.

“Ibarat menanam sebiji benih dalam tanah, kalau kita berani tanam hasrat dan cita-cita apa kita hendak jadi, melalui doa dan usaha, insya-Allah, kita akan mencapainya. Kalau Otai boleh berjaya dengan burger, tidak mustahil usahawan lain tidak boleh bangun seperti kami.

INFO:
Nama: Suhaimi Abas
Umur: 35 tahun
Jawatan: Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Otai Franchise Sdn Bhd

Sumber: myMetro
Foto: TheStar

Thursday, November 13, 2008

Usahawan Daging Segar Farm Fresh

"Kesedaran betapa pentingnya konsep halal selain mengusulkan makanan terbaik sebagai asas kepada pembentukan diri membuatkan Herni Azura, 31, berasa terpanggil untuk menjana kelainan."

JARANG wanita mahu terjun di bidang perniagaan berasaskan daging segar kerana menganggap ia bukan suatu bidang menarik.

"Apabila negara dimomokkan isu penyembelihan yang tidak betul, daging yang tidak diketahui dari mana asal serta puncanya, dikendalikan golongan yang identitinya sukar diramal status Islamnya, daging bercampur khinzir dan pelbagai isu yang sensitif, membuatkan saya beriltizam melakukan sesuatu untuk ummah."

“Apabila wujudnya francais Daging Segar Farm Fresh yang diambil terus daripada pembekal iaitu Jabatan Perkhidmatan Haiwan Negeri Sembilan, saya rasa keputusan ini tidak silap,”

"... turut menjual daging ayam organik iaitu ayam yang tahan lama menerusi penyelenggaraan terkawal."

“Menariknya mengenai bekalan ayam organik ini, ia hanya diberi makan sayuran soya serta diperdengarkan azan dan ayat al-Quran."

Suntikan semangat yang diberikan suami selain inisiatif sendiri yang mahukan sesuatu kelainan membuatkan dia memacu perniagaan ini bukan untuk mengaut keuntungan semata-mata.

“Saya seronok melakukan semua ini kerana menyediakan stok daging segar setiap hari, penghantaran dari rumah ke rumah, mengutamakan konsep moden dan aspek bersih serta berhawa dingin, memberikan kepuasan tersendiri.

Daging Segar Farm Fresh sudah mempunyai hampir 50 rangkaian dan syarikat miliknya adalah yang kedua lahir sebaik saja syarikat itu mula beroperasi.

INFO:
Nama: Herni Azura Ghazali
Jawatan: Pengarah Urusan Daging Segar Farm Fresh, Kota Damansara, Selangor.
Pendidikan: Ijazah Sarjana Muda Komunikasi Massa, Universiti Hawaii Pacific, Amerika Syarikat

Sumber: myMetro

Wednesday, November 12, 2008

Keli Air Mata Air

"Pada permulaan kami hanya mampu menghasilkan kira-kira 20,000 ekor anak ikan tetapi kini setiap bulan, anak ikan yang dihasilkan mampu mencecah sehingga 200,000 ekor"

BARU berjinak dalam bidang ternakan keli, Mohd, Irewan Abd. Jalil pernah hampir putus asa kerana semua anak ikan keli di kolamnya mati tanpa sebab.

Pelbagai cara telah dicuba, tetapi hampir semua anak-anak ikan itu akan mati selepas menetas.

"Banyak kerugian yang terpaksa ditanggung, sehingga suatu hari, rakan perniagaan di daerah lain memberitahu air yang terbaik untuk membenihkan telur ikan keli adalah air mata air.

Selepas kami menggunakan air berkenaan, anak ikan yang terhasil kira-kira 20,000 hingga 50,000 masih mati. Apabila dikaji, ia berpunca daripada mata air di tapak berkenaan yang berwarna kemerahan dan mengandungi bahan yang tidak sesuai untuk tumbesaran anak ikan kerana kawasan itu berpaya.

"... apabila meninjau di kawasan sekitar kampung berkenaan, terdapat sebuah telaga yang diyakini mampu memanjangkan jangka hayat benih ikan keli."

"Akhirnya benih ikan mampu bertahan sehingga ia mampu dijual dengan saiz maksimum sepanjang lima sentimeter seekor"

Setiap ekor anak ikan berukuran dua inci dijual pada harga RM0.10, tiga inci (RM0.20) dan RM0.25 jika panjang anak ikan keli mencecah lima inci.

"... permintaan ikan keli di restoran atau kedai-kedai makan tidak akan putus, jadi peluang mengusahakannya seharusnya tidak boleh ditolak begitu sahaja."

Tuesday, November 11, 2008

Kusyen Kenderaan Kulit Kambing Jamnapari

"Melihat kepada permintaan cukup tinggi, kami mengambil keputusan untuk menceburi perniagaan ini bermula awal tahun 2009"

Permintaan kusyen kenderaan diperbuat daripada kulit kambing Jamnapari kini didakwa semakin mendapat sambutan.

Kamaruddin Rahmat Motor Sdn. Bhd., sebuah syarikat bumiputera yang bergiat dalam industri pemotoran sejak 13 tahun lalu, bercadang untuk memperkenalkannya secara agresif pada tahun depan.

Langkah itu diambil selepas sambutan yang amat menggalakkan diterima ketika Pameran Pertanian, Hortikultur dan Agro Pelancongan Malaysia (MAHA) 2008 baru-baru ini.

Pada pameran berkenaan, syarikatnya menerima kira-kira 400 tempahan daripada orang ramai yang mahu menggantikan kusyen kerusi kenderaan masing-masing dengan kulit haiwan itu.

Keistimewaan kulit kambing berbanding haiwan lain seperti lembu adalah ia lebih lembut dan berkualiti.

Kusyen itu juga memberi lebih keselesaan dan suasana nyaman kepada pemandu serta penumpang kerana ia menyerap udara sejuk yang dikeluarkan melalui penghawa dingin kenderaan.

"Ia juga senang dijaga kerana mudah dicuci jika terdapat kekotoran seperti air atau makanan tertumpah," kata beliau yang menyasarkan 1,000 tempahan untuk tahun depan.

Mereka yang berminat untuk membuat tempahan atau menjadi wakil pemasaran boleh menghubungi beliau di talian 03-55427373 atau 019-3977188.

Sumber: Utusan Malaysia Online

Murtabak Raja

"Walaupun ia dijual pada harga RM10 sekeping tetapi ia amat berbaloi kerana diadun dengan inti padat daging, telur dan tepung sebanyak dua lapisan berbanding murtabak biasa yang hanya selapis"

Pengusaha Murtabak Raja, Raja Zairah Raja Zakariah dan suaminya, Nik Mohamad Fathilah Abdul Rahman yang menyertai projek Taman Halal Perbadanan Kemajuan Iktisad Negeri Kelantan (PKINK) akan memanfaatkan sepenuhnya peluang itu untuk mengembangkan perniagaan mereka.

Melalui penyertaan dalam projek berkenaan, masalah pemasaran dapat diselesaikan apabila PKINK melaksanakan konsep syarikat tunjang yang akan mencari pasaran daripada produk dikeluarkan oleh syarikat vendor.

Selain itu, katanya, PKINK juga menyediakan kemudahan kilang, mesin dan peralatan canggih yang disediakan pada kadar berpatutan agar pengeluaran dapat dilakukan secara komersial.

"Kini saya mampu menyiapkan sehingga 500 biji Murtabak Raja dalam sehari sebagai permulaan walaupun permintaan daripada syarikat utama ialah sekurang-kurang 1,000 biji sehari.

"Kami akan berusaha sebaik mungkin bagi memenuhi permintaan ini,"

Nik Mohamad Fathilah bersyukur kerana walaupun sebelum ini hanya menjalan perniagaan itu secara kecil-kecilan tetapi Murtabak Raja itu telah dikenali secara meluas di seluruh negara dan juga di luar negara.

Sumber: Utusan Malaysia Online

Pensil O'Bon - Pensil Mesra Alam

"Percaya atau tidak, pensil ini dihasil menggunakan surat khabar yang telah melalui beberapa proses tertentu"

PENSIL berwarna-warni dengan efek kulit binatang pada batangnya itu cukup menarik perhatian.

Biarpun ia diperbuat daripada surat khabar lama, pensil ini dapat berfungsi lebih baik berbanding pensil konvensional yang diperbuat daripada kayu.

Syarikat yang bertanggungjawab menghasilkan pensil ini ialah O'Bon. Berpengkalan di China, pensil adalah produk pertamanya.

Syarikat ini terbina atas idea mahu menghasilkan produk kitar semula yang mesra alam sekitar.

"Ketika mula-mula memasarkannya, kami dapati adalah penting dalam memastikan pensil ini berwarna-warni dan mempunyai reka bentuk grafik yang menarik."

Bersyukur kerana idea kreatif itu diterima baik, O'Bon terus bersemangat untuk menghasilkan produk yang mesra alam pada sifat dan rekaannya.

Dalam tempoh lima tahun akan datang, O'Bon berhasrat untuk menguasai 30 hingga 40 peratus pegangan pasaran.

"Saya tidak nampak kenapa pasaran ini tidak boleh berkembang, kerana ramai yang menyukainya. Lagi pun, kami tidak mempunyai pesaing. Pensil ini juga tahan lama, tidak patah dan berkualiti tinggi,"

Sumber: Kosmo! Online

Monday, November 10, 2008

Busana Muslimah "ID Perempuan"

"Apa yang menariknya, kebanyakan pakaian yang direka oleh ID Perempuan turut mengambil kira aspek potongan. Ia menyediakan saiz paling kecil, sederhana hingga kepada saiz L, XL, XXL, XXXL"

Jika selama ini mereka yang berpotongan agak gempal berasa sukar mendapatkan pakaian busana Muslimah yang longgar, jenama yang popular dengan imej sopan, ID Perempuan, mampu merealisasi impian golongan berkenaan untuk bergaya.

Menurut pemilik dan pemborong Naz Indah Collection, Zainab Ismail, rekaan berbentuk jubah, kebaya mahupun kurung tradisional ada penggemar tersendiri.

Menurutnya, faktor berbadan gempal tidak boleh dijadikan alasan untuk tampil selekeh sedangkan mereka mampu mengubahnya.

“Pemilihan pakaian yang bersesuaian membolehkan seseorang itu mampu mengubah gaya berbeza daripada sebelumnya.

“Banyakkan bermain dengan warna hitam, kelabu atau warna tanah dan biru laut untuk menyorok kekurangan diri.

Teknik pemakaian tudung boleh dipelbagaikan serta harus sering mencuba menguji kreativiti diri dengan menggayakannya mengikut kesesuaian.

INFO:
Zainab Ismail,
Naz Indah Collection (ID Perempuan), KB Mall, Tingkat 2-33B, Kota Bharu, Kelantan
* Tel: 09-741 3644/019-937 6366

Sumber: myMetro

Sunday, November 9, 2008

Data-Backup Service

"Starting a data-backup service was the dream. Doing it on a bare-bones budget was the challenge."

NAME: Jennifer Walzer, CEO
AGE: 34
BUSINESS: Backup My Info, a firm that provides businesses with automated online data-protection services
STARTED: 2002
CURRENT REVENUE: $1.5 MILLION

HOW I GOT THE IDEA: "A colleague called in a panic because his organization lost its data, which was stored on magnetic tape.

"I started looking around for alternatives, and it took me two minutes to figure out that this was a massive opportunity."

MY GREATEST CHALLENGE: "When I started, I had a Small Business Administration loan for $50,000, and everything else was maxed out: I used all my credit cards, and I was margining my stock portfolio.

"I believed in what I was doing, so I jumped in with both feet. But it was stressful. There wasn't enough money.

ADVICE TO OTHERS: "Think creatively about every dime you spend. There's always a cheaper way."

Source: CNNMoney.com

Seni Kraf Daun Serdang

"Permintaan terhadap seni kraf ini semakin meningkat dari masa ke semasa, sekali gus menjadikan produk ini dikenali bukan sahaja di peringkat tempatan malah antarabangsa"

KALAU dulu rumah yang uzur dan usang menjadi tempat Idah Jilang, 63, membuat kraf bagi menambah pendapatan keluarga, kini dia boleh tersenyum riang kerana kampungnya telah dipilih oleh Kraftangan Malaysia sebagai Pusat Unit Satu Daerah Satu Industri (SDSI), di Kota Belud, Sabah.

Memang menjadi tradisi masyarakat Bajau di kampung ini berkongsi seni kemahiran kraf untuk dipelajari bersama dari generasi ke generasi agar ia tidak hilang ditelan zaman.

“Proses membuat tudung saji daripada daun serdang ini tidak susah jika kita sudah biasa melakukannya,”

“... kalau dulu, produk yang dihasilkan terhad kepada tudung saji atau juga dipanggil tudung duang oleh masyarakat setempat, namun kini pelbagai produk telah dihasilkan dan telah dimodenkan,” ujar Idah yang boleh memperoleh pendapatan kira-kira RM1,000 sebulan bergantung pada tempahan.

Anak perempuannya, Sharifah Artini Ajmain, 25, telah mengambil inisiatif untuk mengkomersialkan seni kraf tersebut secara serius di bawah syarikat yang dinamakan Sharifah Kraf Enterprise.

Justeru mereka berpeluang mendapat tempahan lebih besar seperti daripada Sabah Tea, Kraftangan Malaysia dan beberapa orang perseorangan lain.

Antara produk yang sering mendapat tempahan ialah tudung saji, bekas menyimpan barang, aksesori dan bekas hiasan.

Sumber: Utusan Malaysia Online

Friday, November 7, 2008

Usahawan Akuakultur

"... namun bagi insan istimewa seperti Mohd. Khairi, ia cukup bermakna dalam membantu kehidupannya sekeluarga."

Mohd. Khairi hanya mempunyai tangan sehingga paras siku dan kaki di paras lutut.

Walaupun tidak sempurna seperti insan lain, Mohd. Khairi tidak pernah dididik menangisi akan kekurangannya itu.

Semuanya bermula pada lapan tahun lepas, apabila Mohd. Khairi dipujuk sepupunya, Abdul Rashid Nordin agar menternak ikan dalam sangkar di tepi Sungai Pahang.

Rutinnya, Mohd. Khairi akan berkerusi roda dari rumahnya sebelum menuruni anak tangga ke sangkar ikan menggunakan kedua-dua lengan dan pehanya.

Berkat usaha gigihnya tanpa mengenal jemu, pada hari ini Mohd. Khairi berjaya memiliki 17 sangkar dengan ternakan ikan talapia dan patin hasil usaha gigihnya selama ini.

Beliau berkata, antara 600 dan 700 kilogram ikan bernilai kira-kira RM4,000 dapat dijual di pasar sekitar Pekan pada setiap pusingan hasil iaitu lima bulan sekali.

"Dengan keadaan fizikal macam ini, memang banyak cabaran perlu ditempuhi tetapi saya sudah biasa sejak kecil," kata Mohd. Khairi.

Sumber: Utusan Malaysia Online

Balsam Serai Ahmad Taib

"Dalam sehari saya boleh mendapat antara RM200 hingga RM400 dan jumlah ini mencukupi untuk kegunaan saya sekeluarga dan kata-kata rakan bahawa perniagaan ini tidak akan berjaya terbukti salah"

Sejak memulakan perniagaan pada 2004, Ahmad, 50, tidak menoleh lagi ke belakang dan balsam serai yang dibuat sendiri di rumah dengan bantuan isterinya menjadi sumber rezeki mereka sekeluarga.

Dengan modal permulaan sebanyak RM100, dia belajar cara-cara untuk membuat balsam serai daripada rakannya.

Antara bahan yang terkandung di dalamnya ialah serai wangi, cengkih, kayu putih dan sebagainya dan bahan-bahan itu dimasak selama beberapa jam sebelum dapat menghasilkan balsam serai.

Balsam serai itu boleh membantu melegakan sakit-sakit sendi, sakit gigi, kembung perut, melegakan bisa gigitan serangga dan sebagainya.

Selain itu, ia juga boleh digunakan untuk mencegah gigitan nyamuk dan sesuai di bawa untuk mereka yang sering menjalankan aktiviti perkhemahan.

"Balsam serai ini saya jual dengan harga RM1 dan sambutan yang diterima daripada pelanggan amat menggalakkan."

Dia nekad untuk memulakan perniagaan sendiri kerana tidak mahu hidup dengan hanya memakan gaji semata-mata.

Katanya, dia juga bercadang untuk memperluaskan perniagaan balsam herba ini dengan menanam sendiri serai wangi di ladang sendiri satu hari nanti.

Bagi sesiapa yang ingin mendapatkan balsam serai yang dijual oleh Ahmad, boleh menghubunginya di talian 0194517614.

Sumber: Utusan Malaysia Online

"Balsam is a term used for various pleasantly scented plant products. An oily or gummy oleoresin, usually containing benzoic acid or cinnamic acid, obtained from the exudates of various trees and shrubs and used as a base for some botanical medicines." - Wikipedia

Sulaman Reben Bunga Timbul

"Bermula sebagai hobi, kerjaya yang dilakukan ini sememangnya mudah. Ia hanya memerlukan ketelitian dan luahan kreativiti para penyulam"

Seni menyulam reben merupakan warisan budaya tradisional yang sudah lama bertapak di negara Eropah terutamanya Perancis.

Dalam usaha mengembangkan seni sulaman reben di Malaysia, pereka hias dalaman, Suzana Mustafa, mengambil inisiatif dan peluang untuk mengaplikasikannya dari segenap segi dan cara.

Beliau telah mempelajari lebih 23 teknik sulaman reben melalui penelitian terhadap kira-kira 100 naskhah buku yang dihimpunnya dari tahun 1989 sehingga kini.

"... antara jenis sulaman yang dihasilkannya ialah Stem Stitch, Folded Ribbon Rose, Ribbon Carnation, Web Rose, Fly Stitch, French Knot dan Fishbone Stitch."

"Pada mulanya, saya hanya mempraktikkan seni ini melalui pembelajaran bukan lisan iaitu daripada sumber internet luar negara untuk mempelajari teknik khusus sulam reben," kata Suzana, Pengarah eZSi2u Sdn. Bhd, sebuah syarikat pengedar buku-buku sulaman.

"Hasil krafnya begitu unik dengan penggunaan bahan-bahan yang mudah didapati."

"... antara produk yang telah dihasilkannya ialah penutup balang kuih, sarung kusyen, cadar, alas hantaran atau bekas perkahwinan, penutup bakul, bingkai gambar, beg uncang, kotak dan kad."

Sumber: Kosmo! Online

Thursday, November 6, 2008

Pulangan Lumayan Ternak Kambing Tenusu

''Perkara yang paling penting ialah setiap apa yang kita kerjakan mestilah dilakukan dengan bersungguh-sungguh"

Susu kambing yang kaya dengan pelbagai khasiat seperti protein, asid amino, lemak, karbohidrat, vitamin B12, fosforus dan kalsium dikatakan mampu menyembuhkan penyakit tertentu menjadikan permintaan terhadapnya sentiasa tinggi.

Menyedari peluang yang amat cerah dalam industri ternakan kambing tenusu, seorang pemuda, Roslan Atan, 34, memilih bidang itu sebagai mata pencarian sejak 14 tahun lalu.

"Saya melihat prospek ternakan ini sangat luas dan ia mampu memberi pendapatan lumayan. Hanya usaha dan kerajinan sahaja yang perlu ada,"

Pada permulaannya dia membeli baka kambing tenusu di Pasir Tumbuh, Kota Bharu, Kelantan dengan harga RM4,500 untuk lima ekor.

Bermula dari itu, jelasnya, ternakannya berkembang sehingga menjadi 10 ekor dan terus membiak sehingga menjadi 160 ekor sekarang.

Menurutnya, dia memilih untuk menternak kambing tenusu jenis sadnin kerana ia sesuai dengan persekitaran serta menghasilkan banyak susu.

Dengan menternak kambing, Roslan mampu hidup senang apabila memperoleh pendapatan sehingga lima angka sebulan.

Sumber: Utusan Malaysia Online

Wednesday, November 5, 2008

Tapai Segar Warisan Jitu

"... berbangga kerana tapai segar yang dihasilkan itu pernah ditempah pelbagai agensi kerajaan termasuk dibawa oleh atlet kontinjen Malaysia ke acara Sukan Komanwel di Kanada"

"... selepas bersara, Marzuki Abdul Rahman, 59 tahun, lebih senang menggunakan ilmu dan pengalaman yang ada untuk menceburi bidang keusahawanan."

"... memilih untuk mengusahakan bengkel menghasilkan makanan pencuci mulut iaitu tapai segar di rumahnya di Kampung Terat Batu, Padang Serai"

"Saya cuba bermacam-macam kuih tetapi akhirnya mendapati tapai lebih mudah kerana ia merupakan kuih yang paling sesuai memandangkan belum dipasarkan secara meluas,"

"... pembungkusan produk dengan plastik lebih sesuai kerana tahan lama, bersih dan kelihatan lebih kemas."

"Daripada 1,000 bungkusan sebulan, kini ia telah meningkat kepada 8,000 hingga 10,000 bungkus sebulan,"

Setiap bungkusan tapai seberat 60 gram dijual pada harga 60 sen.

Berkat dan usaha gigihnya itu, Jabatan Pertanian Daerah Kulim pada tahun lalu meluluskan bantuan sebanyak RM35,000 bagi membolehkan beliau meluaskan lagi bengkel membuat tapai."

Dia juga bercadang untuk menceburi bidang menghasilkan ragi pada masa akan datang.

Sumber: Utusan Malaysia Online

Cadar Chantique Unique Collections

"... apa yang menarik dalam penjualan cadar adalah apabila kebanyakan pelanggan yang terdiri daripada artis atau selebriti terkenal turut membuat tempahan kerana cetusan idea dalam motif cadarnya yang menarik"

Inspirasi cadar menarik mengilhamkan gaya masa kini buat Nor Azlindawanis Che Husin, 25, menerusi perniagaan yang dirintisnya iaitu Chantique Unique Collections.

“Ketika ini kebanyakan orang cenderung untuk menghasilkan dekorasi berseni di rumah mereka.

“Tidak dinafikan cita rasa masyarakat turut berubah apabila memilih motif tersendiri bagi cadar pilihan mereka.

“... aliran kini menyaksikan pelbagai konsep termasuk keinggerisan dengan flora lembut serta motif jenama terkenal seperti Louis Vuitton (LV), Channel, Gucci dan Christian Dior.

“Selain itu, peminat fanatik bola sepak pula turut menjadikan logo kelab bola sepak terkenal sebagai cadar pilihan hiasan bilik tidur masing-masing,”

Memperjudikan modal RM10,000 di awal perniagaan yang dijana bersama kakaknya, Nor Azlina, 31, dia yakin perniagaan cadar itu memberi kelebihan tersendiri.

“Saya berusaha meramaikan pengedar kerana sambutan terhadapnya di luar dugaan. Berhasrat melebarkan perniagaan ini, saya yakin dengan kain kapasnya yang bermutu tinggi.

“Di samping itu, pilihan saiznya dalam set yang ditawarkan daripada super single hingga ke super king, menarik minat ramai.

“Bahkan harganya yang berpatutan menjadi tarikan utama,” katanya yang turut menapak dari pejabat ke pejabat, berniaga di pasar pagi bahkan di mana saja dalam usaha melonjakkan jenama dari China yang kian popular itu.

Sumber: myMetro

Tuesday, November 4, 2008

Seni Gubahan Akar Tunjang

"Saya yakin seni ukiran kayu tradisional ini berpotensi untuk dipasarkan sehingga ke peringkat global memandangkan permintaan tinggi yang diterima dari individu serta syarikat korporat"

INDUSTRI seni ukiran tunggul dan akar pokok mungkin masih asing jika dibandingkan dengan seni ukiran kayu biasa yang berada di pasaran hari ini.

... inisiatif yang diambil peminat akar pokok semula jadi dari Kuantan, Pahang, Sultan Abdul Razak, 54, boleh dijadikan contoh untuk mengenengahkan produk itu sekali gus menggalakkan lagi pertumbuhan industri berkenaan.

Menurutnya, hasil ukiran tunggul serta akar pokok semula jadi yang lebih dikenali sebagai seni gubahan akar tunjang itu boleh dijadikan pelbagai hiasan halaman dan ruang tamu kediaman.

"Tunggul kayu yang dijadikan meja rehat di laman rumah saya memerlukan kudrat lapan orang mengusung dari lori dan saya mengambil masa tiga hari untuk mengalihkannya ke kedudukan sekarang.

"Jika ada yang berminat saya sedia menjual dengan anggaran RM30,000 dan selepas diukir dengan lebih menarik, ia boleh mencecah sehingga RM70,000," katanya.

... idea untuk memulakan perusahaan ini timbul selepas dia terpandang satu ukiran kayu semula jadi pemberian seorang ahli keluarga.

"Mulai sekarang, saya perlu bekerja lebih gigih untuk mendapat lebih banyak bekalan kerana ramai individu sudah menyatakan keinginan untuk mendapatkan tunggul dan akar pokok yang sudah dibersihkan dan dikilatkan untuk hiasan kediaman atau ruang pejabat."

Sumber: myMetro

Monday, November 3, 2008

Medical-Translation Services

"A medical-translation company figures out how to make online video pay - after a decade of trying different systems."

The first time Simon Gongora saw a videoconference over the Internet, he was hooked. He was running a business that hired out medical translators to hospitals so that non-English-speaking patients could converse with doctors. With Internet video, he realized, his translators could work remotely with a far wider range of hospitals - giving him an edge over competitors.

"I knew it would be the future of this business," says Gongora, now 55. "I just had no idea it would take this long to pay."

Language Assistance Telemedicine operates some 75 remote translation stations in hospitals and clinics across the U.S., each equipped with a phone, camera, and computer monitor. The stations let hospitals connect to 12 interpreters based out of Language Assistance's office at the Texas Medical Center in Houston (with freelancers, the staff can swell to 50).

The doctor speaks into the phone, and the patient sees and hears the interpreter on the screen. The company's interpreters can translate complex medical terms into 143 languages. The idea seemed simple - and potentially lucrative, considering the cultural and linguistic diversity of U.S. hospital patients.

Source: CNNMoney.com

*Medical-Translation Services = Perkhidmatan Terjemahan untuk bidang Perubatan

Minyak Burung Unta

"Jika Kedah dikenali dengan minyak gamat, Perak pula akan dikenali dengan minyak burung unta"

Pengeluar tunggal minyak burung unta, MS Worldwide Manufacturing Malaysia Sdn Bhd (MWM) yang mengeluarkan Minyak Burung Unta atau Ostrich Oil tidak saja menghasilkan minyak itu secara tradisional, bahkan menggunakan pati lemak burung itu untuk dijadikan minyak bermutu tinggi.

"... mengeluarkan pelbagai produk daripada burung unta, antaranya minyak serba guna, minyak urut, minyak aromaterapi, minyak mesra, minyak bayi, krim masalah kulit, tonik rambut dan produk terbaru losyen melangsingkan badan."

"... pihaknya juga akan membuka restoran makanan berkonsepkan makanan segera berasaskan burung unta yang berbentuk makanan Barat."

“Selain itu, spa akan dibuka bagi memberi peluang kepada orang ramai mencuba dan menikmati kehebatan minyak burung unta.”

MWM yang beroperasi di Batu 14, Kampung Padang Marhom, Perak Tengah, Lambor Kanan, 32900 Parit, Perak, juga memberi peluang perniagaan kepada orang ramai yang ingin menjadi stokis dan pengedar.

Untuk maklumat lanjut, sila hubungi 019-569 9115, 013-390 5114 atau layari laman web www.bigbirdshoppe.com.

Sumber: myMetro

Sunday, November 2, 2008

Syarikat Percetakan

"Beliau percaya hanya melalui kerja keras, penderitaan, kesungguhan dan kegigihan dapat merealisasikan impiannya itu"

Sebut sahaja Percetakan Surya, pasti terbayangkan raut wajah Sabdin Osman, 73, sambil dikelilingi anak-anaknya yang juga teman sekerja paling rapat beliau, sekali gus penggerak kepada syarikat yang beliau tubuhkan sejak 30 tahun dulu.

"... pemilik dan juga Pengerusi syarikat itu, Sabdin bermula sebagai peniaga kecil-kecilan dengan modal wang simpanan sendiri yang berjumlah RM100."

‘‘Saya mula membuat perniagaan percetakan ini dengan modal sendiri dengan mengusahakannya di rumah secara tradisional menggunakan sebuah mesin cetak tangan.

"... mengenai sejarah awal penglibatan Sabdin dalam industri itu, katanya, dia sanggup menjadi budak suruhan oleh pemilik tempat kilang percetakan ketika bekerja sambilan semata-mata mahu menimba ilmu."

‘‘Pada waktu itu, satu sahaja niat saya iaitu membuka sebuah syarikat percetakan sendiri. Alhamdulillah, pada hari ini, akhirnya saya boleh berbangga dengan kejayaan ini,” katanya.

Selepas puas menimba ilmu dan pengalaman, beliau tidak mahu lagi menoleh ke belakang dan segera memulakan perniagaan itu secara kecil-kecilan, bermula di rumah dan kemudiannya menyewa sebuah kedai di Bukit Beruang.

Katanya, kesusahan hidup yang dialami sebelum ini mengajar beliau untuk sentiasa mengamalkan budaya berjimat cermat walaupun sudah bergelar seorang usahawan berjaya.

‘‘Kita tidak harus gentar pada persaingan kerana itulah yang menjadi pendorong ..."

Sumber: Utusan Malaysia Online

Saturday, November 1, 2008

Ayam Kampung Organik

"Saya berasa bertanggungjawab untuk menyediakan makanan yang halal untuk semua orang khususnya yang beragama Islam kerana ia penting dalam memupuk kesejahteraan ummah"

Bagi kebanyakan pengusaha projek pertanian, mencongak keuntungan tentunya menjadi keutamaan, tetapi lain pula bagi seorang doktor perubatan yang menceburi bidang penternakan ayam kampung.

Baginya, apa yang menjadi keutamaan kini ialah menawarkan produk yang sihat dan halal kepada pengguna.

“Ini merupakan fardu kifayah yang menjadi tanggungjawab kita sebagai orang Islam,” kata Dr. Mohamad Zainol Ahmad Haja.

"... bagi mencapai impiannya, beliau memperkenalkan pendekatan makanan organik untuk ternakannya, agar menjamin ia bebas daripada bahan kimia."

Beliau juga menubuhkan syarikatnya Mumtaz Meat & Marine Foods Sdn. Bhd. bagi memudahkan projek ternakannya diurus secara tersusun dan memenuhi matlamatnya terbabit dalam perniagaan.

Beliau menggunakan makanan ayam yang dihasilkan daripada ekstrak herba seperti kunyit, halia, limau purut yang mengandungi antioksida dan pada masa sama tidak menggunakan antibiotik dan bebas hormon.

Hasilnya, ayam yang diternak hanya makan makanan organik dan bebas bahan kimia.

Kini, produk makanan hasil ternakannya sudah berada di pasaran dengan jenama Al Mumtaz dan dikeluarkan dalam bentuk sosej, bebola dan burger selain jualan segar.

Bagi melengkapkan lagi matlamatnya untuk mengembangkan industri makanan halal ,beliau juga menawarkan perniagaan berkonsepkan francais kepada mereka yang berminat.

Selaku francaisor, pihaknya akan membeli semua ayam yang dipelihara ... dengan harga antara RM14 dan RM18 seekor.

Sumber: Utusan Malaysia Online
 



Copyright © 2008-2009 MDAM_AM. All rights reserved.