Usahawan Siswazah

Perniagaannya bermula dengan modal RM1,500. Separuh daripadanya menggunakan wang pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN), manakala separuh lagi daripada rakan kongsi.

Daripada duit modal itu, Nurul Liyana Abdul Rahman mula menempah 10 pasang baju yang direkanya sendiri daripada tukang jahit untuk dijual menerusi Facebook.

“Walaupun pada awalnya agak kurang yakin, saya tetap nekad. Tak sangka, dalam masa beberapa jam sahaja selepas memuat naik iklan pakaian itu, semunya habis dijual.

“Sambutan hangat itu membangkitkan semangat saya untuk terus berniaga walaupun masih bergelar siswa,” kata siswazah jurusan kewangan sebuah universiti awam ini.

Nurul Liyana, 28, berkata, sebenarnya dia bertatih memulakan perniagaan itu bagi menyambut seruan Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) untuk melahirkan siswazah berjaya dalam bidang keusahawanan.

Menurutnya, minatnya dalam perniagaan berputik sejak melanjutkan pelajaran kerana percaya dengan berniaga dia mampu membaiki kualiti kehidupan.

“Saya suka berniaga kerana yakin ia boleh membawa saya lebih ke depan dan berdaya saing,” katanya.

Ternyata, Nurul Liyana berpegang teguh kepada keyakinanannya terhadap perniagaan. Ketika rakan lain sibuk mencari kerja selepas menamatkan pengajian, dia terus fokus pada perniagaannya.

Dia meneruskan aktiviti menjual pakaian selepas tamat belajar untuk mengumpul modal sebelum mempunyai sebuah butik di Bangi Sentral.

Hasilnya, kini dia memiliki jenama sendiri, Leeyanarahman yang menjual pakaian Muslimah.

“Selepas tamat belajar saya tidak berfikir untuk cari kerja. Hasil sokongan keluarga, saya berusaha merealisasikan impian dan beranikan diri untuk menceburi bidang perniagaan dan kekal hingga kini.

“Nasihat saya kepada golongan siswa, anda perlu berani mencuba bidang perniagaan atau keusahawan. Tidak semestinya bermula dengan modal besar kerana secara kecil-kecilan sudah memadai untuk mengumpul pengalaman,” katanya.

Sementara itu, bagi Muhammad Nazmi Jamil, 24, walaupun bukan dalam jurusan perniagaan, minatnya menjadi usahawan bermula sejak tamat pengajian peringkat ijazah sarjana muda, tahun lalu.

“Sebaik tamat pengajian, ramai kawan sibuk cari kerja tapi saya tidak terfikir pun.

“Sebaliknya tercetusnya idea untuk berniaga dan mengeluarkan produk sendiri iaitu ayam goreng sos keju. Ini resipi yang saya dan rakan kongsi cipta sendiri,” katanya.


Bekas siswa Fakulti Komunikasi dan Pengajian Media dari UiTM Shah Alam itu bergabung idea bersama tiga rakannya mula membuka gerai menjual ayam goreng sos keju di Wangsa Maju, sejak akhir tahun lalu.

“Kami bermula kecil-kecilan dengan modal kecil kerana tidak mahu bergantung pada sesiapa.

“Walaupun hanya buka gerai, setakat ini ayam goreng kami mendapat sambutan dan saya tidak sangka ramai memberi sokongan terutama ahli keluarga dan rakan-rakan,” katanya.

Selain untuk memperoleh pendapatan, hasil perniagaan itu turut menjadi simpanan mereka untuk menyambung pengajian di peringkat ijazah sarjana.

“Kami berniaga kerana memerlukan duit untuk sambung belajar disebabkan tidak mahu menyusahkan keluarga.

“Namun, kami tak bercadang untuk berniaga separuh jalan kerana selepas mendapat sambutan menggalakkan, kami merancang untuk mengembangkan perniagaan ini.

“Kami dalam perancangan membeli trak makanan (food truck) dalam masa terdekat dan mungkin membuka kedai atau restoran dalam beberapa tahun lagi,” katanya.

Muhammad Nazmi berkata, persepsi orang ramai terutama siswa dan ibu bapa kononnya hanya kerja kolar putih dapat mengukur kejayaan seseorang perlu diubah.

“Ramai yang bertanya kenapa saya tak kerja sedangkan saya ada ijazah. Adakah kerana saya tidak layak?

“Pendapat saya, itu pandangan yang cetek kerana tidak semestinya ada ijazah mesti bekerja dengan orang lain.

“Saya mahu menyahut seruan kerajaan untuk melahirkan ramai usahawan dalam kalangan siswazah,” katanya.

Niaga tanpa modal

“Bergelar siswa tidak semestinya tak boleh berniaga. Yang penting perlu bijak membahagikan masa untuk pelajaran dan perniagaan,” kata siswa jurusan Kejuruteraan dan Teknologi Mekatronik di Malaysia- France Institute Universiti Kuala Lumpur (UniKL) Habib Ariffin Isa, 23.

Dia yang kini menjalankan perniagaan secara dalam talian (online) - biboruthless - juga berkata, memulakan perniagaan tidak semestinya memerlukan modal, sebaliknya kesungguhan dan minat lebih utama.

“Sebagai siswa, sukar mendapatkan modal untuk berniaga kerana sumber kewangan terhad. Duit yang ada pula digunakan untuk menampung pengajian dan belanja harian.

“Tapi tak semestinya tanpa modal kita tidak boleh berniaga. Saya bermula secara kecil-kecilan dengan menjadi ejen ‘dropship’ saja.

“Keuntungan juga kecil, tapi saya tekad dan kuat semangat menabung untuk dijadikan modal berniaga,” katanya menjual pelbagai barangan termasuk kasut berjenama import dari United Kingdom.


Hasilnya, kini pendapatan bulanannya mencecah empat angka.

Dia menanam minat untuk berniaga sejak tamat persekolahan, seterusnya ketika menyambung pengajian di peringkat diploma.

“Saya berniaga kerana minat. Itu yang menjadi pendorong untuk pergi jauh dalam perniagaan.

“Langkah pertama saya dalam bidang keusahawanan bermula pada tahun 2012. Sejak itu saya makin seronok dan tidak menoleh ke belakang lagi,” katanya.

Habib Ariffin berkata, perniagaan yang dijalankan secara dalam talian itu tidak mengganggu pelajarannya, malah mendapat sokongan ibu bapanya.

“Sebagai pelajar, waktu belajar memang padat, namun setakat ini saya masih mampu menguruskan masa dan sama sekali tidak mengganggu pelajaran.

“Ibu bapa beri sokongan asalkan tidak mengabaikan pengajian. Saya hanya akan ‘tutup kedai’ pada waktu peperiksaan bagi memberi tumpuan penuh kepada ulang kaji.

“Bagi saya tiada istilah gangguan dalam pelajaran kerana ia bergantung kepada pengurusan masa,” katanya.

Ditanya faktor lain menyebabkan dia bekerja, Habib mengakui wang yang diperoleh digunakan untuk membeli barangan idaman selain menyimpan.

“Duit yang saya simpan separuhnya digunakan untuk keperluan harian manakala selebihnya untuk mengembangkan perniagaan,” katanya.

Sumber: myMetro